Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ

Καστοριά 1/9/2010

Προς:
  1. Νομάρχη Καστοριάς κ. Λιάντση Κων/νο
  2. Πρόεδρο Βουλής, Βουλευτή Καστοριάς, κ. Πετσάλνικο Φίλιππο
  3. Δήμαρχο Καστοριάς, κ. Τσαμίση Ιωάννη
Κοινοποίηση:
1.Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη
2.Μ.Μ.Ε.        
Τέλη Ιανουαρίου (του τρέχοντος έτους) επισκεφτήκαμε τον κ. Πετσάλνικο για να του θέσουμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες για την λίμνη της Καστοριάς. Μετά από σύντομη συζήτηση μας παρέπεμψε στον Δήμο Καστοριάς, αποκλείοντας κάθε άλλο φορέα (υπουργείο, Νομαρχία, διεθνείς οργανώσεις διάσωσης φυσικών μνημείων κλπ) με την υπόδειξη ότι ο μόνος αρμόδιος για την λίμνη είναι ο Δήμος Καστοριάς. Έτσι και εμείς, παρατηρώντας μια γενική απραγία (καθυστέρηση – γραφειοκρατία) και μεταβίβαση ευθυνών από τον ένα στον άλλο,  αποφασίσαμε να προβούμε στην δράση αυτή «μια κορδέλα για την λίμνη» θέλοντας να δείξουμε το αυτονόητο: ότι αν το παιδί δεν κλάψει η μάνα δεν το ταΐζει… Και έτσι και έγινε:
Προγραμματίστηκε εκτάκτως, με πρωτοβουλία του κ. Πετσάλνικου, την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010 συνάντηση του κ. Νομάρχη Καστοριάς με την Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Μπιρμπίλη
 και κλήθηκε έκτακτο Νομαρχιακό συμβούλιο με θέμα: Παρουσίαση και Έγκριση Επιχειρησιακού Σχεδίου Εξυγίανσης Προστασίας και Ανάδειξης της Λίμνης Καστοριάς.

Γεννώνται λοιπόν τα εξής ερωτήματα, μετά την όλη εξέλιξη των πραγμάτων:
  1. Γιατί τώρα προγραμματίστηκε  εσπευσμένα το ραντεβού με την κ. Μπιρμπίλη?
  2. Τελικά ποιος είναι αρμόδιος, ο Δήμος ή η Νομαρχία? (στο ραντεβού θα παραβρεθεί ο κ. Πετσάλνικος με τον Νομάρχη Καστοριάς)
  3. Γιατί η Νομαρχία ενώ είχε στα χέρια της το «σχέδιο δράσης» της ΑΝΚΟ από τον Ιούνιο 2010 το έφερε τώρα σε έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο  και μάλιστα  προς αναγκαία έγκριση (με την παρατήρηση ότι αφού δεν έχουμε κάτι άλλο ας παρουσιάσουμε έστω αυτό, γιατί κάτι πρέπει να δείξουμε)?
  4. Γιατί στο έκτακτο αυτό συμβούλιο δεν κλήθηκαν  επιστήμονες που έχουν δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους για τη λίμνη Καστοριάς σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, ώστε γνωμοδοτώντας επί του «σχεδίου δράσης» να ευκολύνουν την διαδικασία έγκρισης?
  5. Το «σχέδιο δράσης» της ΑΝΚΟ είναι το μοναδικό πακέτο προτάσεων που έχει γίνει έως τώρα σχετικά με την λίμνη της Καστοριάς και αν όχι γιατί τα υπόλοιπα δεν εξετάζονται καθόλου?
  6. Τι τελικό ποσό χρημάτων έχει δοθεί έως τώρα για την διάσωση της λίμνης και που έχει αναλωθεί? Νομίζω ότι εδώ μας περιμένει μια μεγάλη έκπληξη.

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ
  1. Τι επιπλέον θα προσφέρει ένας ακόμη «φορέας διαχείρισης», πέραν των νέων θέσεων εργασίας? Μήπως μια ομάδα αρμόδιων συμβούλων επιστημόνων  (και μόνον αυτή) θα ήταν πιο ουσιαστική και ολιγοέξοδη λύση?

Ελπίζοντας, ότι για τους φορείς αυτής της πόλης αλλά και για τις αρμόδιες υπηρεσίες, η λίμνη δεν θα αποτελέσει ένα ακόμη μέσον για απομύζηση και άσκοπο ξόδεμα  χρημάτων, αναμένουμε απαντήσεις και παραμένουμε ανήσυχοι.