Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

"ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ" ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ

ΔΡΑΓΟΥΜΕΙΑ 2011
ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011, ΣΤΙΣ 8μμ,
στο Γυμνάσιο Βογατσικού (αύλειος χώρος).

Οι Εκκλησιάζουσες είναι κωμωδία του Αριστοφάνη.
Η υπόθεση του έργου είναι μάλλον αποκύημα της φαντασίας του Αριστοφάνη, ωστόσο τοποθετείται χρονικά σε μια εποχή που θεωρείται πιθανό ότι πράγματι οι γυναίκες της Αθήνας αντιδρούσαν εμπράκτως στην αντρική εξουσία. Οι «Εκκλησιάζουσες» παραμένουν, ωστόσο, μία ακόμα πολιτική κωμωδία-σάτιρα, από τις χαρακτηριστικές του Αριστοφάνη, στην οποία για άλλη μια φορά τάσσεται υπέρ των γυναικών.
Το έργο  έχει προσαρμοστεί ώστε να αποδοθεί από παιδικό θίασο και να είναι μια γνωριμία των παιδιών και όλης της οικογένειας με τον Αριστοφάνη μέσα από μια διασκευή που σέβεται απόλυτα το αρχικό κείμενο του ποιητή.
Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου (όπως έχει διασκευαστεί):
Βρισκόμαστε στο Βογατσικό σε μια εποχή που τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Όλοι επιθυμούν μια αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης του τόπου. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος: Ώσπου η Πραξαγόρα, μια πανέξυπνη και καπάτσα νοικοκυρά, αποφασίζει να δράσει…
Έχει συμφωνήσει με τις φίλες της να συναντηθούν , λίγο πριν ξημερώσει…. Η συμφωνία είναι να ντυθούν όλες με τα ρούχα των αντρών τους, να φορέσουν ψεύτικα γένια και μουστάκια και να πάνε στην πολιτική συγκέντρωση (των ανδρών)στην  πλατεία, όπου μεταμφιεσμένες (σε άνδρες) ψηφίζουν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η εξουσία περνά στα χέρια των γυναικών. Κάτι που φέρνει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω, καθώς οι γυναίκες είναι έτοιμες να επιβάλλουν εκτός από την περιουσιακή και την ερωτική κοινοκτημοσύνη.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ:
Διοργάνωση: Σύλλογος γυναικών « η Βογατσιώτισσα»
Διασκευή – σκηνοθεσία: Τσαδήλα Ελένη
Σκηνικά: Μπλιάγκας Γιώργος
Μουσική: στο κλαρίνο ο Ρίζος Χρήστος, τα μουσικά κομμάτια είναι του Π. Στόικου
Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι:
Γούλα Θωμαή
Γυναίκα Ε
Δαρλαγιάννη Ιωάννα
Γυναίκα Β
Δαρλαγιάννη Σοφία
Γυναίκα Θ
Καραγιάννη Χαρά
Γυναίκα Δ
Καρατζαφέρη Κλέα
Νέα

Λαζόγλου Χριστίνα
Γυναίκα Ι και Γριά Γ
Μήκας Γιώργος
Χρέμης και Νέος
Μπάγγου Γεωργία
Γυναίκα Ζ και Γριά Α
Μπλιάγκα Γεωργία
Πραξαγόρα
Μπλιάγκας Ιωάννης
Βλέπυρος
Ρίζου Βιργινία-Όλγα
Γυναίκα Γ

Ρίζου Κωνσταντίνα
Γυναίκα Η
Σαββαρίνα Ιωάννα
Γυναίκα Α και Γριά Β
 Η παράσταση παρουσιάζεται στα πλαίσια των «Δραγουμείων 2011» με την (ηθική και οικονομική) υποστήριξη της κ. Νάτσινα Σάσας.